Time for a Quiz

Many of our loyal blog post followers have a thirst for weather knowledge. Some are “amateur meteorologists”, storm chasers, or just weathernuts. Most of our blog posts are either forecast driven or on a topic which we think would be interesting to you, but we wouldn’t have time to discuss on-air. This post is neither of those.

How bout a good ole fashioned weather quiz. Let’s get a barometer (ha!) on your weather knowledge. Some of the questions will be easy, some more difficult. Yes, you could look them up, but hey, you’re not really being graded so why spoiled the fun.

I’ll post the answers sometime Saturday afternoon. Feel free to leave your answers as a comment. Questions are courtesy of my brain.

#1  Relative Humidity is:

a)  a term used to describe the amount of moisture in the air compared to what the air could hold at the current temperature.

b)  the temperature at which the moisture in the air will saturate the air.

c)  a rapid change in moisture with height

d)  your sweaty Uncle Bob

#2  A pillow-like cloud that forms beneath the anvil of a thunderstorms. They are dragged downward by cold air sinking.

a)  wall cloud

b)  mammatus

c)  cumulonimbus

d)  lenticular

#3  The latest day in the year Oklahoma City has ever seen a 100-degree day is:

a)  August 30th

b)  September 30th

c)  October 30th

d)  None of the above

#4  The best weather chart to analyze warm and cold air advection is:

a)  Surface chart

b)  850 millibar chart

c)  700 millibar chart

d)  500 millibar chart

#5  Wind from a direction of 235 degrees is from the:

a)  Northeast

b)  Northwest

c)  Southeast

d)  Southwest

#6  The precipitation type (known as a hydrometeor in radar jargon) that will have the highest reflectivity return on Advantage Doppler HD is:

a)  rain

b)  hail

c)  sleet

d)  snow

#7  The wettest year in Oklahoma City history was 2007. How much rain did we get?

a)  56.95″

b)  59.43″

c)  62.18″

d)  66.79″

#8  When we refer to a hailstone the size of a tennis ball, how big a puppy are we talking about?

a)  1.75″ in diameter

b)  2.50″ in diameter

c)  4.00″ in diameter

d)  teacup poodle in diameter

#9  What percentage of mesocyclones produce tornadoes?

a)  10%

b)  25%

c)  40%

d)  50%

#10  ***Bonus 2 point question***  Rick leaves a train station at 3:00pm travelling east at 25mph. There are two stops along the way totaling 15 minutes, the second twice as long as the first. Damon leaves a train station on the same track heading west at 30mph, he only has one stop of five minutes, and his train can accelerate twice has fast where a= 30(x+9.8)^2….if they started 88 miles apart…..can the dewpoint ever be lower than zero degrees fahrenheit?

a)  yes

b)  no

Good luck, no cheating!……Rusty

Congratulations to Russ. He was the person who responded who got the most answers right. Russ, you get autographed pictures of Rick, Damon and myself. I will contact you via email to get your contact information.

**SPOILER ALERT – ANSWER KEY BELOW**

1) A  2) B  3)  B  4) B  5)  D  6) B  7) A  8 ) B  9) B  10) A

Advertisements

3 Responses

  1. #1 Relative Humidity is:

    a) a term used to describe the amount of moisture in the air compared to what the air could hold at the current temperature.

    #2 A pillow-like cloud that forms beneath the anvil of a thunderstorms. They are dragged downward by cold air sinking.

    c) cumulonimbus

    #3 The latest day in the year Oklahoma City has ever seen a 100-degree day is:

    b) September 30th

    #4 The best weather chart to analyze warm and cold air advection is:

    a) Surface chart

    #5 Wind from a direction of 235 degrees is from the:

    d) Southwest

    #6 The precipitation type (known as a hydrometeor in radar jargon) that will have the highest reflectivity return on Advantage Doppler HD is:

    b) hail

    #7 The wettest year in Oklahoma City history was 2007. How much rain did we get?

    c) 62.18″

    #8 When we refer to a hailstone the size of a tennis ball, how big a puppy are we talking about?

    a) 1.75″ in diameter

    #9 What percentage of mesocyclones produce tornadoes?

    d) 50%

    #10 ***Bonus 2 point question*** Rick leaves a train station at 3:00pm travelling east at 25mph. There are two stops along the way totaling 15 minutes, the second twice as long as the first. Damon leaves a train station on the same track heading west at 30mph, he only has one stop of five minutes, and his train can accelerate twice has fast where a= 30(x+9.8)^2….if they started 88 miles apart…..can the dewpoint ever be lower than zero degrees fahrenheit?

    b) no

  2. 1) A
    2) A
    3) B
    4) A
    5) D
    6) B
    7) D
    8) B
    9) A
    10) Yes

  3. 1 .A
    2. B
    3. B
    4. B
    5. D
    6. A
    7. C
    8. C (Rick need to drink from a teacup with a pinky up every time he says TEACUP HAIL!!!)
    9. A
    10. B

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: